Steekproef bij APK

Steekproef en APK

Wat is een steekproef?

apk kwaliteit controleEen steekproef is dat de RDW de auto opnieuw laat keuren nadat hij is gekeurd.

Als eerst zal de APK keurmeester de auto APK keuren. Het resultaat wordt doorgegeven aan de RDW en hier wordt een uitdraai van gemaakt. Dit heet een keuringsrapport. De RDW kan bepalen dat er een steekproef wordt uitgevoerd om het resultaat te dubbel-checken. Het maakt dus niet uit of de auto is goedgekeurd of afgekeurd. In beide gevallen kan er dus bij de APK keuring een steekproef plaatsvinden.

Nadat de APK keurmeester de resultaten heeft doorgegeven aan de RDW hoort hij onmiddellijk of er ook een steekproef zal plaatsvinden of niet. De auto zal dan door een onafhankelijke APK keurmeester binnen 1,5 uur opnieuw gekeurd worden.

Waarom een steekproef

De steekproef wordt uitgevoerd om er voor te zorgen dat de kwaliteit van de APK hoog blijft. Zonder steekproef zou er veel gesjoemeld worden en zullen er een hoop voertuigen op de weg verschijnen die niet aan de wettelijke regels voldoen.

In 3% van de keuringen vind er ook daadwerkelijk een steekproef plaats. Van te voren weet je nooit of er een steekproef gaat plaatsvinden of niet maar sommige APK keurmeesters kunnen dit wel een beetje inschatten. Vaak wordt de garage niet meerdere malen per dag gecontroleerd.

Steekproef toont tegendeel

De auto wordt bij een steekproef opnieuw APK gekeurd door een onafhankelijke APK keurmeester. Als de bevinden van de onafhankelijke keurmeester anders zijn dan die van de oorspronkelijke APK keurmeester dan heeft de oorspronkelijke APK keurmeester een probleem. Dit betekend een strafpunt. 3 Strafpunten en de APK keurmeester mag overnieuw examen gaan doen en is intussen niet meer bevoegd om een APK keuring uit te voeren. Toont de steekproef keer op keer aan dat de APK keurmeester goed zijn werk heeft gedaan dan is er een soort van bonus systeem waarbij de kans op steekproeven afneemt.

apk steekproef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *