Auto APK keuring

wat zijn de regels?

Autogordels

autogordel apkDe autogordels zijn verplicht in de auto voor een APK. Niet moeten deze aanwezig zijn voor- en achter maar ook goed functioneren. Dit valt onder het kopje veiligheid.

Autogordels zijn niet verplicht bij auto’s die ouder zijn dan 1 januari 1971 en hoeven dus geen gordels te hebben. Alleen oldtimers komen hier eventueel voor in aanmerking.

Vanaf 30 september 2000 is het verplicht om een keurmerk op de gordels te hebben.

Autogordels zijn achterin verplicht sinds 1 april 1992. Auto die ouder zijn hebben niet verplicht gordels achterin nodig. Heb je een oudere auto die is geïmporteerd dan bestaat de kans dat er geen gordels achterin zitten. Je moet dan op de sloop voor jouw auto een setje halen.

Functioneren

Autogordels moeten goed functioneren. Dit houdt in dat als je er te snel aan trekt, ze blokkeren. Het gedeelte waarin je de gordel vast- en losmaakt moet ook goed functioneren. De knop moet makkelijk de gordel ontkoppelen. Het oprolmechanisme (terugrollen) moet tevens goed functioneren. Indien de gordelspanner ooit zijn werk heeft moeten doen bij een aanrijden dan is het raadzaam om de gordelspanner extra te laten controleren. Dit kan los van de APK.

Keuringseisen gordels

autogordel connector apkAlle gordels zowel voor- als achterin moeten aanwezig zijn. De gordels worden tijdens een APK helemaal uitgerold om te zien of er geen beschadigingen aanwezig zijn in de gordelband. De blokkering moet goed werken bij het plotseling aantrekken van de gorden. Het gedeelte waarin de gordel wordt vastgemaakt moet goed functioneren.

Verplicht

Gordels zijn verplicht om te dragen zowel voor- als achterin de auto. Sommige beroepen hebben een vrijstelling voor het dragen van een gordel. Soms kan er ook een medische reden zijn waarvoor ontzegging kan verleend. De politie, brandweer en taxi’s hebben sowieso een vrijstelling voor het dragen van de gordel.

Rafels wegwerken

Indien er rafels aan de  gordel zitten dan kunnen deze eenvoudig weggehaald worden door er snel een aansteker langs te halen. De autogordels zijn van nylon. Nylon rafels kun je makkelijk door warmte wegkrijgen.

1 Comment

Add a Comment
  1. hallo . mijn auto is afgekeurd vanwege een niet goed werkende autogordelreciever terwijl er nog 3 overblijven. het gaat om de achterbank van een opel combo tour van 2003

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auto APK keuring © 2018