Auto APK keuring

wat zijn de regels?

Apk keuring verlichting

Wat wordt er gecontroleerd bij een APK? Bij de APK keuring wordt er op verlichting gecontroleerd. Bij de APK keuring moet alle verlichting werken die aanwezig is.

 

Verlichting

Koplampen

koplamp apk keuring

Koplampen dienen genoeg lichtopbrengst te hebben.
Stadslicht, Dimlicht en Grootlicht moeten op beide koplampen werken. Koplampen moet wit of geel van kleur zijn.
De hoogte van de koplampen moeten goed staan om te voorkomen dat tegenliggers worden verblind.
De linker en rechter koplamp moeten evenveel licht geven en mogen niet onderling afwijken.
Indien er een elektronische hoogteverstelling aanwezig is op de auto dan moet deze functioneren.
Glas mag niet geverfd worden en maximaal 25% worden afgeschermd met bijv. een grille/spoiler/booskijker.

Mistlicht voor

mistlicht apkIndien er mistlampen aan de voorzijde aanwezig zijn dan moeten deze werken i.c.m. de normale verlichting. Mistlicht moet apart bediend kunnen worden. Op het dashboard moet tijdens de werking van het mistlicht een mistlicht-indicator gaan branden.

Knipperlichten

knipperlicht apkKnipperlichten moeten oranje zijn van kleur en werken. Knipperlichten op spiegels mogen ook alleen oranje zijn van kleur. Lampjes die oranje gekleurd zijn welke tevens afgedekt zijn met een doorzichtig afdekkapje (witte knipperlichten), kunnen op den duur hun verflaagje verliezen. Deze moeten dan vervangen worden dat ze weer duidelijk oranje zijn. Amerikaanse (import) auto’s hebben vaker rode knipperlichten aan de achterkant. Dit wordt gedoogd.

Alarmlichten

alarmlichten apkAlarmlichten moet functioneren. Hierbij moeten alle aanwezige knipperlichten knipperen. Tevens moet er in het dashboard een signaalindicator gaan branden bij het voeren van de alarmlichten.

Achterlichten

achterlichten apkDe achterlichten moeten branden indien er verlichting wordt gevoerd. Remlichten horen op te lichten bij het remmen.
Indien er een 3de remlicht aanwezig is, dan moet deze functioneren. Een 3de remlicht is verplicht voor auto’s die vanaf 30 september 2001 op kenteken zijn gezet.

Reflector

reflector bumperAan de achterzijde van de auto zijn rode reflectoren verplicht. Er dienen minimaal 2 reflectoren aanwezig te zijn. Soms zitten deze op de achterbumper en soms zijn deze verwerkt in de achterlicht unit zelf.

Koop je achterlichten die niet origineel zijn dan kan het zijn dat er een reflector ontbreekt. Dit kun je oplossen door een reflector op de bumper te plakken.

Achteruitrijdlicht

achteruitrijdlichtAlle aanwezige achteruitrijdlichten horen op te lichten indien de auto in de achteruit versnelling wordt gezet. Achteruitrijdlichten moeten wit zijn van kleur. Alle achteruitrijdlampen moeten branden. Indien de auto maar 1 achteruit rijdlamp heeft hoeft er ook maar 1 te branden.

Mistlicht achter

mist achterlichtEr dient een mistlicht aanwezig te zijn en te werken. Deze mag alleen kunnen functioneren indien er verlichting wordt gevoerd en afzonderlijk aan- en uit te kunnen worden gezet. Op het dashboard moet tijdens de werking van het mistlicht een mistlicht-indicator gaan branden. In Nederland is een mistachterlicht verplicht. Bij een ingevoerde auto uit bijvoorbeeld Amerika is niet altijd een mistachterlicht aanwezig. Deze moet achteraf gemonteerd worden inclusief indicator en schakelaar op het dashboard.

Nummerplaatverlichting

nummerplaat verlichtingDe nummerplaatverlichting/kentekenplaatverlichting moet werken indien er verlichting wordt gevoerd. Dit mogen normale gloeilampjes zijn maar ook led verlichting. De eis is in ieder geval dat het wit of geel moet branden en dat de kentekenplaat genoeg opvalt.

Vocht

koplamp met vochtEr mag geen vocht in lampunits aanwezig zijn. Vocht kan niet alleen het licht verstrooien maar kan ook corrosie veroorzaken welke defecte lampen of stekkers tot gevolg heeft maar ook er voor zorgen dat de levensduur verkort wordt.

1 Comment

Add a Comment
  1. Ik heb een golf 7 met 2400 km op de teller Ik heb met koud en gvochtig weer beide koplampen voor 50% vol vocht. Dit is een normaal verschijnsel volgens een officiele Volkswagen dealer. Omdat dit op den duur wegtrekt door hitte lamp is dit geen probleem bij keuring, klopt dit? Het probleem word niet opgelost en is normaal bij Volkswagen!!!! Zie google golf 7 vocht in koplamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auto APK keuring © 2018