Auto APK keuring

wat zijn de regels?

APK keuring Deursloten, scharnieren, achterklep en motorkap

deurscharnier auto apkBij de APK keuring wordt er gelet op de werking van de deursloten en klep- en kapsloten en de scharnieren.

De deuren

De deuren mogen uiteraard niet onder het rijden of tijdens het nemen van een bocht zomaar uit zichzelf open kunnen gaan. De werking van de deursloten wordt daarom gecontroleerd bij de APK net als de scharnieren. Deuren moeten dus kunnen worden opengemaakt vanaf de buitenkant en vanuit de binnenkant m.u.v. het kinderslot natuurlijk. De deurscharnieren moeten deugdelijk zijn. De deuren hoeven niet met de sleutel of afstandsbediening te kunnen worden opengemaakt. Zolang ze maar, al is dat van uit de binnenzijde,  vergrendeld kunnen worden

deur slot apkDe motorkap

De motorkap moet net als de deuren open en dicht kunnen. Dit betekend dat de werking van de handel binnen in de auto moet werken en ook het haakje onder de motorkap moet zijn werk doen. De motorkap mag dus niet zomaar open kunnen zonder de daarvoor aanwezige beveiliging. De motorkap moet normaal open kunnen en de scharnieren moeten hun werk doen. Bij een APK keuring wordt hierop goed gelet. Je wilt immers niet dat je onder het rijden in een keer geen zicht meer hebt omdat je motorkap slot niet goed zijn werkt doen, de motorkap wind vangt en daarmee je zicht blokkeert.

De achterklep

Ook de achterklep moet open en dicht kunnen. Daarmee dus ook in het slot vallen en vergrendelbaar zijn. Ook de scharnieren van de achterklep moeten goed functioneren.

Scharnieren algemeen

motorkap slot apkScharnieren worden gecontroleerd op roest. Een wegrottend scharnier kan er voor zorgen dat het sluitmechanisme van een deur of klep niet meer goed functioneert en tijdens het autorijden uit zichzelf opent.

Om te voorkomen dat scharnieren gaan roesten kunnen ze het best worden ingevet. Bij elke onderhoudsbeurt zou de garage dit moeten doen. Dit is tevens voor de soepele werking en verhelpt onnodig gekraak en gepiep tijdens het openen van een portier.

4 Comments

Add a Comment
  1. moeten de achterklep dempers functioneren voor de apk

  2. Als er te veel speling daardoor op de achterklep zit zal het een afkeur kunnen zijn.
    Je moet het zo zien dat je slot en andere onderdelen extra belast wordt als je achterklep blijft rammelen.
    Wat uiteindelijk een gevaarlijke situatie kan opleveren wordt vaak als afkeurpunt gezien.

  3. Speling op scharnieren is geen afkeur klep moet open kunnen en goed sluiten meer niet niet.

  4. Het is zo raar. De bestuurder moet in mijn auto de deur open doen voordat ik de achterklep open moet doen. En mijn vriendin zegt dat ik niet goed trek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auto APK keuring © 2018