Auto APK keuring

wat zijn de regels?

APK keuring carrosserie

Op welke punten wordt een auto gecontroleerd bij een APK. Dit is onder andere op de carrosserie.

De carrosserie is het koetswerk van de auto. Dit bestaat uit het framewerk, het chassis en alles waaraan dit vast zit.

Roest is vaak doorslaggevend. Zit er roest op bepaalde delen dan kan het een afkeurpunt zijn. Om het op te lossen moet er dan een nieuw stuk ingelast worden.

roest op kokerbalk apkRoest en APK

Roest kan overal op komen te zitten zolang het van metaal is. Niet op elke plek zal dit leiden tot een APK afkeur. Zit er roest op een deur of spatscherm dan is dit vaak geen reden tot afkeur tenzij er een gat ontstaat. Zodra je metaal kunt verliezen tijdens het autorijden dan kan dit op de weg terecht komen. Als dit het geval zou kunnen zijn dan is het zeker een afkeurpunt omdat dit gevaar voor anderen kan opleveren.

Roest op niet dragende delen zoals een deur of spatscherm is dus vaak toegestaan.

Zit er meer dan 15% roest op de kokerbalken, ophangdelen of dorpels dan is dit een APK afkeurpunt. Er moeten dan nieuwe metalen delen worden gelast om dit te vervangen.

In veel gevallen kan er ook een metalen plaat worden gelast om het probleem op te lossen.

Dorpels die roest beginnen te krijgen kunnen het best zo snel mogelijk behandeld worden. Tectyleren is vaak een oplossing om roest uit te stellen of te voorkomen. Ook kan er een Hammerite verf worden gebruikt om het roesten af te remmen.

spoiler APKUitstekende delen bij een APK

Tevens mogen aan uitstekende delen van de carrosserie geen uitstekende delen zitten. Denk hierbij aan wielen die uitsteken (verkeerde velgenmaat of spoorverbreders), sierstrips en/of spoilers en vleugelmoeren. Zoals hier op de foto rechts is te zien is er een spoiler gemonteerd welke dermate uitsteekt. Dit is verboden. Bij de APK zal de auto worden afgekeurd op de spoiler. Deze moet verwijderd worden om de auto alsnog door de APK heen te laten gaan.

Wist je dat…

strooiwagen roestEen auto die vaak schoon wordt gehouden roest minder snel. Tevens doet de omgeving met zout water (zee) een auto sneller roesten. In de winter wordt er met pekel gestrooid. Pekel bevat veel zout en zorgt ook voor veel extra roest. Indien je een carwash neemt in de winter dan is het raadzaam om een bodemreiniging te nemen. Dit spoelt het pekel van de onderkant van de auto af en voorkomt onnodig hard roesten. Doe dit eens per maand tijdens de winter/pekel periode.

1 Comment

Add a Comment
  1. Handige info. Vroeg me al af wat wel en niet mocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auto APK keuring © 2018