Auto APK keuring

wat zijn de regels?

Algemene keuringseisen APK

apk keuring algemeenBij een APK keuring zijn ook de algemene keuringseisen van toepassing.

Bij een auto mag je verwachten dat alles goed vastzit en niet onderweg kan worden kwijtgeraakt. De keuring staat in het teken van veiligheid en milieu. De APK keuring moet voorkomen dat er gevaarlijke situaties op de weg ontstaan door voertuigen die gebreken vertonen zoals kapotte remmen, ondeugdelijke verlichting, een defecte wielophanging of andere zaken die gevaar op kunnen leveren voor bestuurders en andere weggebruikers.

Algemene zaken die gecontroleerd worden zijn:

De claxon, deze moet op een vaste toonhoogte werken.
Dashboardverlichten, deze moet werken zodat in het donker de snelheid af te lezen is.
Een werkende snelheidsmeter, deze moet de snelheid aangeven zodat men niet te hard bijvoorbeeld een bocht in rijdt.
apk keuring schokbrekerControlelampjes moeten werken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de mistlamp. Deze kan hinder veroorzaken bij normale omstandigheden.
Stoelen dienen vast te zitten en verstelbaar te zijn. Men moet goed kunnen zitten in de stoel zonder dat deze afleidt. Een loszittende stoel kan gevaar opleveren tijdens bijvoorbeeld het remmen.
De tankdop moet afsluitbaar kunnen zijn. Brandstof is brandbaar en moet goed afgesloten kunnen worden.
De trekhaak moet goed vastzitten. Bij de APK wordt niet de werking gecontroleerd van de stekker voor de aanhangwagenverlichting.
De accu moet goed vastzitten zodat deze niet onder het rijden of remmen los kan raken. Een auto kan niet zonder accu rijden. Daarnaast kan deze tegen snaren en riemen aankomen welke een belangrijke rol kunnen spelen bij het remmen en sturen.
Brandstofleidingen mogen niet lekken of nat zijn. Dit kan brandgevaar opleveren, het milieu verontreinigen en het wegdek glad maken wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.
Motorsteunen mogen niet kapot zijn zodat deze goed het motorblok op zijn plek houdt.
Remleidingen mogen geen scheuren bevatten of ernstig geroest zijn. Remleidingen komen onder druk te staan tijdens het remmen. Bij een defecte remleiding kan de remkracht verloren gaan.
Er moet voldoende remvloeistof in het reservoir aanwezig zijn om voldoende remdruk te hebben.
Ernstige olielekkage is een afkeurpunt omdat dit niet alleen milieu verontreinigend is maar ook voor een glad wegdek zorgt. Dit levert direct gevaar op voor andere weggebruikers.

apk keuring remleiding apk keuring remschijf

Lees over de volgende zaken meer APK keuringseisen:


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auto APK keuring © 2018